Alle foreldre blir urolige når barna blir syke og vil helst slippe dette. Når det finnes risiko for smitte kan det føles lokkende å holde barnet hjemme og isolere seg fra andre så mye som mulig. På den andre siden så må barna bli utsatt for smitte for å bygge opp immunforsvaret sitt.
Det man kan tenke på for å beskytte barn fra sykdommer er blant annet:
– hygiene
– kosthold
– vaksiner
– vitaminer
– leker
God håndhygiene kan minske risikoen for smitte og sykdom, og det er viktig at barnet vasker seg godt med såpe og vann flere ganger daglig. Hånddesinfeksjonsmiddel er svært praktisk og enkelt hvis man for eksempel skal ut å reise, være i tett kontakt med mange mennesker som i butikken, eller pleier en som er syk i familien.
I barndommen legges grunnlaget for våre kostvaner. Det er derfor viktig at barn får en sunn og variert kost som bidrar til god helse. Helsedirektoratet anbefaler å ha et variert kosthold bestående av mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, kylling og fisk. Kjøtt og især rødt kjøtt, salt og sukker bør forekomme i begrensede mengder. Du bør også begrense barnas inntak av brus, potetgull og godteri. Målet er at barnet skal ha et godt kosthold og at det utvikler et sundt forhold til mat. Sunn mat bør være i fokus slik at barna kan få en frisk og sterk kropp. For å forebygge overvekt hos barn er det viktig med fysiske aktiviteter i alle former som lek, sykling, skiturer og treningsaktiviteter.
Næring og vaksinering
Barn kan få i seg for lite av visse næringsstoffer, blant annet vitamin D, vitamin E, og jern, og det er da viktig å gi barna ekstra kosttilskudd. Dette gjelder spesielt barn som spiser lite, ensidig eller veier for lite. D-vitamin er viktig for skjelettet og knokler, samt nødvendig for veksten og styrking av immunforsvaret. Jernmangel gir på sin side trøtte og uopplagte barn.
En annen måte å forebygge sykdommer på er med vaksinering. Det anbefalte vaksinasjonsprogrammet inneholder vaksiner mot ti forskjellige sykdommer: Difteri, stivkrampe, kikhoste, infeksjon med Haemophilus influenzae type b (Hib), pneumokokksykdom, poliomyelitt, meslinger, kusma, røde hunder og humant papillomavirus. Barn blir da immune mot disse smittsomme og farlige sykdommene. Alle barn får tilbud om vaksinering og den foregår på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten landet rundt.
Leketøyene som finnes på det norske markedet skal ikke føre til helsefare for barn. Noe som er viktig å tenke på er at ikke alle produsenter regnes som seriøse med rett kontroll om lekene inneholder giftige kjemikalier. Det er derfor viktig å titte etter CE-merket. Alle leker skal være CE-merket da det viser at produktet oppfyller EUs sikkerhetskrav. Hvis en leke lukter vondt eller av kjemikalier, kan det bety at den inneholder giftige stoffer som er helseskadelige. Vask alltid nye leker før barna tar dem i bruk. Kjøp solide leker av god kvalitet som er holdbare og som ikke går i stykker så unngår du at små deler som løsner kan tette barnets luftveier.