E-mail info@babybaby.no

Barn-glede, lykke, begeistring og uro

Barn er den fineste gaven man kan få. De gir så mye glede, lykke kjærlighet og – uro. Fra det lille nurket kommer inn i livet ditt begynner også en ny tilværelse av mye glede, men også mye engstelse. Som forelder kommer nok dette i større eller mindre grad å vare livet ut. Man blir urolig for så å si alt mulig, om barnets helse, sykdommer, ulykker, krybbedød og barnets utvikling, og man blir manisk opptatt av vekstkurver. Når barna blir litt større blir man urolig for at de skal falle å slå seg, bli kidnappet, at det skal hende ulykker – listen er lang. 

En av de vanligste bekymringene for foreldre er nok om barna får i seg nok mat. Spiser de for mye eller for lite? Når barn mister matlysten opplever de fleste foreldre det som svært problematisk hvor redselen kommer smygende. Tanker om alvorlige sykdommer dukker ofte opp. Som regel er det ikke noe alvorlig men det er bra å få en undersøkelse av barnet slik at du kan slippe uroen.

Vi som foreldre må prøve å kontrollere engstelsen vår og ikke være overbeskyttende. I dagens samfunn har vi jo faktisk mange gode produkter for barnesikkerhet. For hjemmet finnes barnegrinder til trappen, hjørnebeskyttere til bordkanter og pirkebeskyttere i stikkontakter. Vi har også bilseter, sykkelhjelmer og annet barnesikringsutstyr. Alt for å begrense mulige skader skulle uhellet være ute. Det er med andre ord ganske trygt å være barn nå for tiden. Dette er utstyr man kan bruke for å begrense eventuelle skader og som bidrar til at vi føler oss litt sikrere. Men når det gjelder barnas helse har vi ikke samme kontroll og det er derfor vi blir bekymret. På den annen side går barna ofte til rutinehelsekontroller der det blir gjort grundige undersøkelser og vaksinasjoner.

På den tiden

Tidene forandrer seg. Våre foreldre og besteforeldre var uvitende om helserisikoer som røyking og alkohol. På den tiden var det greit å ta seg et glass vin og røyke når man var gravid eller om man ammet. De lærte også at de bare skulle amme til bestemte tider, at barn som ikke hadde en regelmessig vekstkurve måtte få flaske. Mange mente også at man ikke skulle amme om natten og at det var bra for barnas lunger å skrike.

Våre forelder og besteforeldre hadde ikke tilgang til den informasjonen vi har i dag. De var nok like urolige som dagens foreldre når det gjaldt barnas helse og sykdom, men ikke like urolige for ulykker og at barn syklet uten hjelm eller ikke brukte bilsete. Dette ble ikke belyst og derfor tenkte man ikke over det i den grad man gjør i dag. I dag er det et større fokus på alt som kan gå galt og vi kan skaffe oss all tenkelig informasjon på internett. Dette på både godt og vondt. Det kan skape en helt unødvendig uro, men det er også en måte å skaffe informasjon og få mulighet til å skrive i forum og få råd fra andre i samme situasjon.