E-mail info@babybaby.no

Trening under graviditet

Gravide kvinner anbefales å trene under svangerskapet. Det kan gi en rekke fordeler både for mor og barn. Det er imidlertid viktig å ta visse forbehold. Først og fremst er det ikke tiden for å sette inn støtet for å gå ned i vekt.

 

For kvinner som har vært lite aktive før graviditeten, er det heller ikke anbefalt å starte med harde treningsøkter når man først har blitt gravid. Det er selvsagt også enkelte aktiviteter som er mer passende enn andre. For de som ønsker å trene under svangerskapet, er det anbefalt å snakke med en lege eller jordmor for å få profesjonelle råd. Det er også ekstra viktig å lytte til kroppen og å tolke signaler og eventuelle advarsler den kan gi.

Skånsomme aktiviteter

For gravide kvinner som ikke er i veldig god form, anbefales det å fokusere pårolige former for trening. Dette gjelder særlig sent i svangerskapet. Noen av de mest populære og beste treningsformene for gravide inkluderer svømming, yoga og gåturer. Sykling, jogging og langrenn kan også være bra alternativer. For de som foretrekker å trene innendørs, med diverse treningsutstyr, finnes det også mange bra alternativer. En gymball, rockering, tredemølle eller spinningsykkel kan gi mange muligheter for god trening.

Det finnes også en del aktiviteter man bør droppe hvis man er gravid. Dette gjelder blant annet intervalltrening med høy belastning, aktiviteter som kan gi høyt buktrykk og ekstremsporter hvor man risikerer å skade seg selv eller barnet.

Fordeler ved å trene under graviditeten

Om man tar visse forbehold ved å holde seg til de anbefalte aktivitetene, lytte til kroppens signaler, og sørge for å innta nok mat og drikke, vil trening under graviditeten stort sett bare være positivt. Det vil bidra til å holde kroppen frisk og kan også hjelpe på humøret. Noen av de viktigste fordelene gravide har av å trene inkluderer:

  • Reduser typiske ubehag som ryggsmerter og tretthet.
  • Studier tyder på at vordende mødre som trener har færre komplikasjoner, raskere og lettere fødsel.
  • Man reduserer stress, som kan være negativt både for mor og barn.
  • Man legger på seg mindre under graviditeten.